Martin "El Titán" Palermo

Hånad i generationer, misslyckad utanför Argentinas gränser, ihågkommen för att ha missat tre straffar (!) i en och samma match, Skadedrabbad osv osv. Listan kan göras lång.

Men, i Buenos Aires, och utav Boca Juniors supportrar är Martin Palermo älskad, och besitter en nästintill helgonförklarad status. Där pratas det inte om några straffmissar, nej där pratar man istället om spelaren som gjort flest mål i klubbens historia, och som gång på gång avgjort matcherna mot största rivalerna River Plate.

Efter att ha missat tre straffar i en och samma match i en landskamp mot Colombia i Copa America år 1999, tog det över 10 år innan han skulle göra comeback i landslaget. Och hade det inte varit för Diego Maradona (Geni!) så hade landskampen mot Colombia antagligen blivit Palermos sista framträdande i landslagströjan.

Diego Maradona återkallade Palermo inför VM kval matchen mot Parguay 2009, då vart det ingen speltid för Palermo, men några veckor senare i en träningslandskamp mot Ghana fick han spela från start, och gjorde båda målen i 2-0 segern mot Ghana.
Några månader senare var det dags för Argentina att spela en oerhört viktig match i VM kvalet mot Peru.
I slutet av matchen, vid ställningen 1-1, så skickar Diego Maradona in Martin Palermo på plan.
Det tar bara några minuter, så har han avgjort matchen, och gett Argentina 3 viktiga poäng.

-"Un milagro más de San Palermo" sa Maradona efteråt. Ytterligare ett mirakel utav helgonet Palermo.

Frågan för om det inte avgjorde Martin Palermos framtida VM öde? Jo jag tror nog det!
Maradona hade vid flera tillfällen blivit ifrågasatt efter att han tagit ut Palermo i landslaget. Vart är framtiden i en 36 åring dånade journalisterna över hela Argentina. Men efter målet mot Peru fann det sig liksom självklart att Martin Palermo hade förtjänat sin plats i landslaget.

Martin Palermo själv, är säkerligen väl medveten om att han är långt ifrån en startplats under VM.
Han har spelare som Messi, Tevez, Higuain, Milito och Agüero framför sig, och det är ändå en plats som han accepterar. Han är glad att ens få tillhöra truppen på 23 man som representerar Argentina i detta VM slutspel.
Vi får ändå inte glömma bort att hans närvaro i landslaget under detta slutspel är på bekostnad utav bland annat Napoli stjärnan Lavezzi.

Maradona har vid flera tillfällen påpekat Palermos positiva inställning under VM slutspelet, och spelare som Agüero och Higuain har även dom uttryckt stor glädje över Palermos närvaro.

Så idag, tisdagen den 22 juni 2010, gör Martin Palermo sina första minuter i ett VM slutspel någonsin.
Han fyller 37 i November och gör sitt första VM slutspel efter att varit totalt bortglömd och avsågad vad gäller landslaget i över mer än ett decenium.
Han byter av Diego Milito i slutet av matchen mot Grekland, och det tar bara några minuter, sen har Martin Palermo inte bara debuterat i ett VM, han har också gjort sitt första VM mål.

Målet i sig är självklart Messis, att säga annat vore en ren lögn, men för Martin Palermo kvittar det.
Han finns med i landslaget och gör det som Diego Milito inte klarade av på dryga 80 minuter, nämligen mål.
Ödmjuk som han är kommenterade Palermo det hela på följande sätt;
-"Det här är ovärderligt. Jag kommer för alltid vara tacksam gentemot Diego Maradona och ledningen för deras förtroende för mig, när jag vet att det finns de som är bättre. Mina lagkamrater firade med mig som om de hade gjort mål själva"

Även om Martin Palermos chanser till mer spel i VM får ses som relativt minimala, så är en sak säker, nästa gång Martin Palermo får speltid, vare sig det är i klubb eller landslaget, ja då gör han mål, El Titán....